Lekko pikantna, utrzymana w amerykańskim stylu sałatka z wołowiną i fasolą to sposób na zjedzenie ogromnej ilości świeżych warzyw. Korzystajmy!

Sałatka z wołowiną i fasolą – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 500 g wołowiny
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 5 ostrych papryczek marynowanych (jalapeno)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • 1 głowa sałaty rzymskiej (lub 2 małe)
  • 2 łyżki domowego guacamole

Sałatka z wołowiną i fasolą – przepis

Mięso pokroić na plastry, natrzeć solą, pieprzem, oregano i papryką.

Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, smażyć mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyłączyć palnik, zostawić patelnię na miejscu.

Odsączyć i opłukać fasolę.

Posiekać w kostkę pomidory i cebulę, dodać do fasoli.

Oczyścić z nasion ostre papryczki, posiekać, dodać do fasoli.

Posiekać czosnek i pietruszkę, dodać do fasoli.

Doprawić sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

Pokroić w paski sałatę, rozłożyć po 4 łyżki mieszanki fasolowej.

Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na fasoli. Na każdą nałożyć po czubatej łyżce guacamole.